fbpx

3 צעדים לשחרור המוח ממחשבות שליליות

"המוח הוא כלי נפלא. הוא מתחיל לעבוד מהרגע שאתם קמים בבוקר ולא מפסיק עד שאתם מגיעים למשרד." רוברט פרוסט

לפני שתקראו את המאמר, נסו את התרגיל הבא למשך כמה שניות: עצמו עיניים ונקו את המוח מכל מחשבה. נסו לא לחשוב על שום דבר.

לא כל כך פשוט, נכון? וכנראה שעכשיו אתם חושבים על משהו – אולי על הפגישה החשובה מחר, על הודעת הוואטסאפ שלא עניתם עליה, או אפילו על זה שאתם מנסים לא לחשוב על כלום. "זה בדיוק מה שמעניין במוח שלנו", כותבת טטיאנה עזמן במגזין Mindvalley, "הוא אף פעם לא באמת מפסיק לחשוב". מחקרים מראים שהמוח ממשיך לעבוד אפילו במצב תת־הכרה, כמו בזמן השינה. ובגלל שהמוח שלנו תמיד פעיל, הוא נוטה לצבור מחשבות לא רצויות, כמו אבק שמצטבר על מדף. המחשבות האלה יכולות להיות מגוונות – החל מדאגות על העתיד ועד זיכרונות מביכים מהעבר, ביקורת עצמית או פחדים לא רציונליים. החדשות הטובות הן שיש דרך לשחרר את המוח מהמחשבות המיותרות האלה כדי למצוא את השקט הפנימי שכולנו מחפשים.

איך המוח שלנו הופך ל"מבולגן"?

דמיינו את הסיטואציה הבאה: העליתם תמונה מהטיול האחרון שלכם באילת. אתם ממש אוהבים את התמונה – השקיעה מושלמת, החיוך שלכם אמיתי, והאווירה בדיוק כמו שרציתם. הלייקים מתחילים להצטבר, והתגובות חיוביות: "איזו תמונה יפה!", "חמודים!", "תהנו!". ואז מגיעה תגובה אחת: "וואו, ממש עליתם במשקל מאז שראיתי אתכם". למרות שקיבלתם עשרות מחמאות, איכשהו התגובה הזאת היא שנשארת לכם בראש והופכת למחשבה טורדנית שהורסת את כל הטיול – כמו ג'וק קטן שמצאתם בעוגת יום ההולדת שלכם. ישנו בסיס ביולוגי להתנהגות זו, כפי שמראים ממצאים מדעיים.

כשהמוח שלנו מפרש שאנחנו ב"סכנה חברתית", הוא משחרר הורמון שנקרא קורטיזול. הורמון זה קשור לרמות הסטרס שלנו, והוא גורם למוח לחשוב על "התרחיש הגרוע ביותר". זה יכול להיות מועיל כשנמצאים באמת בסכנה – למשל, אם כל הסביבה הקרובה שלנו מתרחקת מאיתנו בגלל משהו שעשינו, אות האזהרה יכול לעזור לנו לפעול כדי לתקן את המצב. אבל כשהמוח מפרש כל דבר קטן כסכנה קיומית, אנו נמצאים תחת סטרס מתמשך, רמות הקורטיזול נשארות גבוהות, והמוח שלנו נשאר במצב של "חשיבה שלילית".

מחקר מאוניברסיטת רדינג מראה שככל שהמוח שלנו "מחזיק" יותר זמן במחשבה שלילית, כך אנחנו מדווחים על פחות אושר. ההשפעות של מצב כזה עלולות להיות משמעותיות והן כוללות חרדה ודיכאון, כאבי ראש, בעיות זיכרון וריכוז, קשיי שינה, עלייה במשקל ואפילו פגיעה במערכת החיסון.

הבשורה המעודדת היא שאפשר לשנות את האופן שבו אנחנו מפרשים מצבים אלה. ישנן שיטות פשוטות ומוכחות שיכולות לעזור לנו להשתחרר ממחשבות טורדניות. אמנם התהליך דורש סבלנות, אך הוא ישים הרבה יותר ממה שרוב האנשים חושבים.

שלושה צעדים לניקוי המוח ממחשבות טורדניות

במאמר מעמיק במגזין Mindvalley, מציג ג'פרי אלן, מומחה לאנרגיה ומחבר תכנית Duality, שלושה צעדים פשוטים אך יעילים לניקוי המוח ממחשבות טורדניות.

צעד 1: למקד את תשומת הלב

אנחנו חיים בעולם של הסחות דעת אינסופיות. הטלפון מצפצף, המיילים לא מפסיקים להגיע, והמוח שלנו קופץ מנושא לנושא כמו דבורה בין פרחים.

לכן הצעד הראשון הוא ללמוד למקד את תשומת הלב שלנו. כשאנחנו מתמקדים ברגע הנוכחי, אנחנו נכנסים לאזור אי-הנוחות. זה מאפשר לנו להתמודד לא רק עם טריגרים חיצוניים, אלא גם עם אלה הפנימיים שלנו. המפתח, לפי ג'פרי אלן, הוא להפנות את תשומת הלב פנימה, לאזור שמאחורי העיניים ובין האוזניים.

המיקוד הזה יעיל כי הוא מעניק למודעות שלנו מיקום ספציפי. זה כמו לתת למוח שלנו עוגן – נקודה קבועה שאליה אפשר תמיד לחזור. כשאנחנו יודעים היכן אנחנו נמצאים, קל לנו יותר להישאר נוכחים ברגע.

תרגול זה שובר את הנטייה האוטומטית שלנו לחזור למחשבות על אותה תגובה שלילית שקיבלנו. מדוע זה חשוב? מכיוון שכאשר אנחנו "לועסים" שוב ושוב את אותו מקרה באופן שלילי, אנחנו מחזקים את הפרשנות של סכנה, וזה מעצים את התחושה והפרשנות השלילית גם בפעמים הבאות.

כיצד לתרגל? שבו בנוחות, עצמו עיניים והקדישו לתרגול בין דקה לחמש דקות. אפשר להוסיף מוזיקה מרגיעה ברקע. העבירו את תשומת הלב לאזור שמאחורי העיניים. אם עולות מחשבות שיפוטיות – אין צורך לסלק אותן, פשוט שימו לב איך זה מרגיש. בהתחלה התחושה עשויה להיות מוזרה ולא נעימה, אך עם הזמן תרגישו נוח יותר להיות עם רגשות לא נעימים בלי צורך להדחיק או לברוח. כך המוח לומד שאין סכנה אמיתית.

בסיום התרגול, הקדישו רגע לפרגן לעצמכם על הבחירה להישאר במודעות עם התחושות והרגשות, גם כשזה לא היה נעים. הכרה זו בהישג שלכם תחזק את תחושת המסוגלות ותעודד אתכם להמשיך לתרגל בעתיד.

השקיעו בבריאות הנפשית שלכם בעזרת טיפול קבוצתי

צעד 2: להנמיך את הרעש

המוח המודרני שלנו הפך למומחה במולטי-טאסקינג, או כך לפחות אנחנו מאמינים. אנחנו מנהלים שיחה תוך כדי גלילה באינסטגרם, עונים למיילים בזמן ישיבת זום, ומשוחחים בטלפון עם חברים תוך כדי הכנת ארוחת ערב. אולם המחקר מראה שאיננו באמת מבצעים כמה פעולות במקביל – אנחנו פשוט מעבירים את המוח שלנו במהירות בין משימות שונות. המעבר המהיר הזה בין משימות מייצר "רעש מנטלי" רב. זה כמו לנסות להקשיב לסימפוניה כשמישהו מנגן רוק כבד ברקע. המוח שלנו נאלץ לעבור ללא הרף בין מצב לוגי לאנליטי, בין חשיבה רגשית לרציונלית, וזה מתיש אותו.

כיצד מנמיכים את הרעש? הנטייה הטבעית שלנו כשיש רעש היא לחפש רעש חזק יותר כדי להסיח את הדעת. לכן בהתחלה התרגיל הבא עשוי להיות מאתגר: בחרו פעולה רגועה שאינה דורשת מאמץ מחשבתי, כמו קריאה איטית, הליכה, מתיחות או האזנה למוזיקה נעימה בעיניים עצומות. דמיינו שיש לכם שלט רחוק למוח, עם כפתור ויסות עוצמה. שימו לב כמה פעיל המוח שלכם – אילו מחשבות וסיפורים הוא מריץ. התבוננו בהם ממקום ניטרלי, כאילו אלה מחשבות של אדם אחר.

כעת, בעדינות, סובבו את כפתור העוצמה כלפי מטה. אין צורך להיפטר מהרעש באופן אובססיבי – דמיינו את זה כמו עמעום אורות. לא מכבים אותם לגמרי, רק מנמיכים למצב נעים יותר. קבלו את העובדה שתמיד יהיה רעש מסוים, ושלא ניתן לשנות זאת באופן מיידי.

צעד 3: להקשיב לאינטואיציה

רובנו מכירים את התחושה הזו – "תחושת בטן" או בכינויה "החוש השישי" שאומרת לנו משהו, גם כשאין לנו הסבר רציונלי. זו האינטואיציה שלנו, ולפי מחקר משנת 2016, היא יכולה להיות כלי חזק מאוד בקבלת החלטות. החוקר והפסיכולוג ג'ואל פירסון מסביר את כוחה של האינטואיציה: היא עוזרת לנו לכוון את דרכנו לכיוון שאנו מחוברים אליו, לקבל החלטות טובות יותר, ומחזקת את הביטחון בבחירות שלנו. בנוסף, היא מפחיתה מחשבות שליליות הנובעות מספק ואי-ודאות לגבי העתיד.

הבעיה היא שבעולם המודרני אנחנו נוטים להתעלם מהאינטואיציה שלנו. אנחנו באופן אוטומטי בוחרים בדרך הקלה והמהירה, מחפשים תשובות מבחוץ – מ-ChatGPT, מגוגל, מקבוצות פייסבוק וממומחים – במקום להקשיב לקול הפנימי שלנו. מדוע? כי אנחנו רוצים לקבל תשובה הכי מהר ובדרך הכי קלה כדי להיפטר מהתחושות השליליות. איננו אוהבים להיות במצב של אי-ודאות, ערפול וחרדה.

כשאנחנו בוחרים בדרך זו, אנו זוכים אולי לרגע של בהירות, אך במהרה שוב מתעוררים הספקות והחששות. התשובות המהירות הן כמו סוכר – גורמות להרגשה טובה לרגע, אך אינן פותרות את הבעיה מהשורש, והמחשבות השליליות חוזרות. לעומת זאת, כשאנחנו מתחברים לאינטואיציה שלנו, יש אמנם בהתחלה בלבול, אי-בהירות וערפול, אך אנחנו מתחילים לפעול בתדר גבוה יותר ונעשים פתוחים יותר להזדמנויות חדשות, לאנשים חיוביים ולתשובות אמיתיות שאנו מחפשים.

אז איך מתחילים להקשיב לאינטואיציה? התהליך הזה דורש סבלנות. במקום לרדוף אחר תשובה או תוכנית לפתרון המצב הלא רצוי, תנו למוח שלכם להיות סקרן ולנדוד, גם אם זה כרוך באי-נוחות רגשית. כשמגיעות הסחות דעת בתחפושת של ניסיון לעשות סדר ובהירות באמצעות ניתוח, אל תילחמו בהן או תאמצו את המחשבות האלה – פשוט תנו להן לעבור כמו עננים בשמיים.

הרשו לעצמכם להיות עם שאלות פתוחות לאורך ימים ואף שבועות. היו עם השאלות בנסיעה או במקלחת בלי הצורך לנתח או למצוא תשובה. התובנות יגיעו בזמנן, כשהמוח שלכם יהיה שקט מספיק לקלוט את המסרים העדינים שהמחשבות, התחושות והרגשות מנסים להעביר.

השקיעו בבריאות הנפשית שלכם בעזרת טיפול קבוצתי

השקט שבתוכנו: המפתח לחיים מאוזנים

כוחו של מוח נקי ממחשבות טמון ביכולתו לשנות את המציאות שלנו. כשהמוח שלנו משוחרר ממחשבות מיותרות, אנחנו מסוגלים להתמודד טוב יותר עם לחץ, להפחית שחיקה, ולחזק את החוסן המנטלי שלנו. זה בדיוק כמו לפתוח חלון בחדר סגור – האוויר הצח משנה את כל החוויה.

המטרה, כמובן, אינה להגיע למצב של "אפס מחשבות". זה לא רק בלתי אפשרי, זה גם לא רצוי. במקום זאת, המטרה היא ללמוד לנהל את המחשבות שלנו בחמלה ובקבלה. כשמחשבה טורדנית צצה, במקום להיכנס ללחץ ולשפוט את עצמנו, אנחנו יכולים לומר "זה בסדר, זה טבעי שהמוח חושב. אני פשוט בן אדם".

שלושת הצעדים שג'פרי אלן מציע – מיקוד תשומת הלב, הנמכת הרעש והקשבה לאינטואיציה – הם כלים רבי עוצמה. הם לא רק מסייעים לנו לנקות את המוח, אלא גם מחזקים את הקשר שלנו עם עצמנו. כמו שפסיכולוגים הומניסטיים מלמדים, קבלה עצמית וחמלה הן המפתח לשינוי אמיתי.

זכרו: הדרך שבה אנחנו מתייחסים למחשבות שלנו מעצבת את המציאות שלנו. אל תתנו למבקר הפנימי להכתיב את איכות חייכם. במקום זאת, בחרו בקבלה, בחרו בנוכחות, בחרו בשקט הפנימי שתמיד היה שם, מחכה שתגלו אותו.

מאמרים קשורים

שפרו את הבריאות הנפשית שלכם ב-1% כל יום.

הצטרפו לקהילה בוואטסאפ וקבלו גישה לוובינרים, כלים וטיפים לשיפור הבריאות הנפשית

שיפור את הבריאות הנפשית שלכם ב-1% כל יום.

הצטרפו לקהילה בוואטסאפ וקבלו גישה לוובינרים, כלים וטיפים לשיפור הבריאות הנפשית

הקטגוריות המובילות