fbpx

דרך האמצע: המפתח לשליטה במחשבות טורדניות בלי להילחם בהן

תראו אם אתם מזדהים עם החוויה של יוני (שם אנונימי), עורך דין מתמחה בן 30. יוני שיתף באחת מקבוצות הפייסבוק את תחושת התסכול שהמחשבות הטורדניות כל הזמן מופיעות בהתמדה. "אתה יכול לתכנן את היום שלך," הוא כותב, "לקום עם מוטיבציה, לדעת בדיוק מה אתה רוצה לעשות או ללמוד, אבל למחשבות יש תוכניות משלהן."

יוני משתף דוגמה אחת כדי להמחיש את התסכול. בוקר אחד, יוני פוגש את המנהל שלו בפינת הקפה במשרד. המנהל, ביום לא טוב, מעיר על טעות מביכה במסמך שיוני הכין. יוני מתגונן, והשיחה נקטעת באמצע כי המנהל נאלץ לעזוב לפגישה.
כעבור כשעה, המזכירה מבקשת לקבוע פגישה עם המנהל. למרות שהחוויה לא נעימה, יוני מבין שזו רק טעות קטנה ושאין סיבה אמיתית לדאגה, אך הוא לא מצליח להירגע. הוא מבין שהמשך היום אבוד. הוא לא מצליח לעצור את מבול המחשבות והניתוחים מה היה צריך לומר ואיך, מנסה לנתח מה יקרה בפגישה ומריץ אין-סוף תסריטים בראשו. המחשבות משתוללות ומביאות איתן חברים מהעבר (עוד מחשבות), ויוני בקושי מצליח להתרכז או לבצע את מה שתכנן להמשך היום.

יוני ניסה טיפולים רבים; חלקם עזרו במקומות סטריליים כמו בקליניקה, אך היו קשים מדי ליישום בחיי היומיום העמוסים. לא משנה כמה מוטיבציה הייתה לו, הניסיון להיפטר מהמחשבות ולהתרכז בכוח רק הגביר את תחושת החרדה והווליום שלהן, ולפעמים המשיך להטריד אותו במהלך השבוע. זה לא היה מתסכל אם זה היה חד פעמי, אך המחשבות הטורדניות היו מתפרצות לתודעתו באופן קבוע, תמיד בעיתוי מפתיע.

נשמע מוכר? אולי שמעתם על שיטות שאמורות לעזור, ואולי אפילו חוויתם תסכול כשניסיתם אותן ללא הצלחה. מה גורם לשיטות אלו להיכשל עבורנו? האם הבעיה טמונה בשיטות עצמן, בחוסר מוטיבציה, או שמא בקושי שלנו להתמיד בהן?

שורשי המחשבות הטורדניות: הבנת המנגנון מאחורי ההתנהגות

מחשבות טורדניות הן תופעה נפוצה המשפיעה על התפקוד היומיומי של אנשים רבים. לפני שנבין למה אנו נאחזים במחשבות כואבות, נבחן את שורש ההתנהגות.

מה שמנחה את התנהגותנו הוא הרצון להיפטר מכאב. תחושת העונג משמשת כאחד הכלים המרכזיים להפחתת הכאב. למעשה, כל פעולה או מחשבה שלנו נובעת מהשאיפה להימנע מכאב מיידי, גם אם היא עלולה ליצור כאב או נזק גדול יותר בעתיד.

אנו נוטים לבחור בפעולות שמפחיתות כאב מיידי, בין אם פיזי או רגשי. לדוגמה, ייתכן שנימנע מפעילות גופנית בשל אי-הנוחות הרגעית שהיא גורמת. מצד שני, אנו עשויים להתמיד באותה פעילות למרות הקושי הפיזי המיידי, וזאת בזכות התחושה הנעימה והסיפוק שהיא מעניקה לנו לאחר מכן

ד"ר קרוליין לייף, מדענית מוח קלינית, מתארת את התודעה שלנו כעץ. המחשבות הן הענפים והחוויות והזיכרונות הם השורשים. המחשבות הטורדניות הן ביטוי לזיכרונות מפרשנות של חוויות עבר.

לדוגמה, אם בעבר אמרנו משהו שפגע ביחסים עם אדם קרוב, אנו עלולים לפתח חרדה אובססיבית מפני חזרה על אותה חוויה. זאת למרות שלא כל טעות תגרום לניתוק קשר. אך כל טריגר יכול להזכיר את האירוע ולעורר מחשבות טורדניות, אפילו באינטראקציות יומיומיות כמו הודעות ווטסאפ.

כשמתעוררת חרדה, אנו מנסים להיפטר ממנה על ידי חשיבה וניתוח חוזרים של הסיטואציה. זה עשוי לתת הקהלה מסוימת בטווח הקצר אך מגביר את הכאב בטווח הארוך. זה מוביל להרגל של היפטרות מחרדה באמצעות מחשבות טורדניות.

זה דומה לאכילת מתוק כשמרגישים רע כדי להיפטר מהחוויה השלילית. זה לא פותר את הבעיה ועלול להזיק בטווח הארוך. ההבדל הוא שמחשבות טורדניות עלולות להיראות כמעשה מועיל.

כשהפתרונות הופכים לבעיה: מדוע שיטות יעילות לא תמיד עובדות

למה שיטות קונבנציונליות לפעמים לא עובדות? הבעייתיות בהן היא שהן עלולות להיות קשות ליישום ולהוביל לתסכול. מאמר שפורסם בעמותת "הקרן הבינלאומית ל-OCD" מציין ששיטות מוכחות יכולות להגביר סימפטומים אם לא ניגשים אליהן בגישה נכונה.

לדוגמה, תרגילים מועילים כמו "מדיטציה" או "הכרת תודה" עלולים להזיק אם הופכים לריטואלים כפייתיים. הם עלולים להגביר את הסימפטומים אם נעשים בצורה אובססיבית במטרה להיפטר מהמחשבות הטורדניות. בנוסף, תרגילים אלה יכולים לגרום לתחושת אשמה אם מתפתחת אמונה שאי הצלחה בביצועם תוביל לתוצאות שליליות.

אז איך כדאי לגשת לנושא? הגישה המיטיבה בבודהיזם נקראת "דרך האמצע". זוהי גישה של קבלה וחוויה של המציאות כפי שהיא. אין זה אומר שאנחנו רוצים את המצב הקיים ללא שינוי – אנחנו עדיין מבצעים תרגילים, כפי שנראה בהמשך. עם זאת, אנחנו נמנעים מניסיון אובססיבי להיפטר לחלוטין מהמחשבות הטורדניות תוך כדי התרגול. מדובר באיזון עדין בין קבלה לבין פעולה.

אם נאמץ גישה שבה ההצלחה נמדדת בכוונה ובניסיון, ולא רק בתוצאה המיידית, נחווה פחות חרדה ויותר תחושות חיוביות של הצלחה והתקדמות.

ד"ר B.F Fogg, מחבר הספר "הרגלים זעירים" ומומחה בינלאומי לעיצוב התנהגות, מסביר שהרגל נוצר בעיקר מהרגשה חיובית ולא מחזרתיות. גורמים כמו תחושת התקדמות, הצלחה, מסוגלות עצמית ושליטה מייצרים תחושה חיובית. לעומת זאת, תחושות של כישלון וחוסר הצלחה עלולות לפגוע בהרגלים ולהגביר מחשבות טורדניות.

מה באמת קובע? רק הפרשנות שלנו. נחשוב על שני אנשים: אחד עושה ספורט 10 דקות בשבוע ורואה בזה הצלחה, והשני רץ 3 פעמים בשבוע ורואה כישלון. מי לדעתכם יתמיד? סביר להניח שהראשון, שרואה את המאמץ הקטן כהצלחה, ועם הזמן יוכל להגביר את הפעילות.

אז איך ניישם זאת בהתמודדות עם מחשבות טורדניות? התמקדות בתרגילים קטנים וקצרים, ולראות בכל ניסיון הצלחה. גם צעדים קטנים הם התקדמות משמעותית.

ניהול התודעה של Caroline Leaf: שיטות לשינוי דפוסי חשיבה

אחת השיטות היעילות להתמודדות עם מחשבות טורדניות היא ניהול התודעה של ד"ר קרוליין לייף. השיטה מבוססת על ההבנה שהמחשבות שלנו דומות לענפים של עץ, מושרשות בחוויות ומתפצלות לפרשנויות. החלק המרתק הוא שיש לנו את היכולת לעצב וליצור את המחשבות שלנו מחדש בהתאם לגירויים היומיומיים באמצעות תהליך הנקרא נוירופלסטיות.

עקרונות השיטה:

  • המחשבות כעצים: המחשבות שלנו הן מבנים פיזיים במוח העשויים מחלבונים, ונראות כמו עצים.
    • השורשים הם זיכרונות חווייתיים.
    • הענפים הם הפרשנויות של החוויות.
  • נוירופלסטיות: היכולת של המוח שלנו להשתנות ולהתארגן מחדש, מאפשרת לנו לשנות דפוסי חשיבה וליצור מחשבות חיוביות יותר בהתאם לגירויים שאנו חווים ביום-יום.

איך עובד התרגיל ?

כדי לפרק את המחשבה שלך ולהבין אותה טוב יותר, ניתן ליצור תרשים על ידי כתיבת הדברים הבאים רק ב-60 שניות:

  1. זיהוי: ברגע שמחשבות טורדניות מופיעות, שימו לב אליהן.
  2. הגדרה: תנו שם למחשבה הטורדנית ותארו אותה.
  3. השפעה נוכחית: רשמו איך היא מתבטאת בחיים שלכם כעת.
  4. השפעה בעבר: חשבו איך היא השפיעה עליכם בעבר.
  5. השלכות עתידיות: שערו איך היא יכולה להשפיע על העתיד שלכם.
  6. מקור: נסו להבין מאיפה המחשבה הזו באה.

דוגמה: מחשבה טורדנית: חושב ללא הרף על משהו שאמרתי בשיחת צוות בעבודה.

  • שם ותיאור המחשבה: "אני לא מפסיק לחשוב על מה שאמרתי, מרגיש חרדה לגבי מעמדי בעבודה ומתקשה להתרכז."
  • השפעה נוכחית: "לחץ, כאבי ראש, קושי בריכוז."
  • השפעה בעבר: "במקרים דומים בעבר, פירשתי מצבים כאלה כמסכנים את מעמדי בעבודה, מה שהוביל למחשבות טורדניות על השלכות או איך לפתור."
  • השלכות עתידיות: "אני חושש שבעקבות זה לא יתנו לי פרויקטים חשובים, עמיתיי יתרחקו ממני, וייתכן שאפילו אאבד את מקום עבודתי."
  • מקור: "המחשבות נובעות מאירוע שהתרחש לפני עשר שנים, כשאמרתי משהו לא מתאים למנהל הצוות שלי, ובעקבות זאת פירשתי שרק בגלל זה היחסים בינינו נפגעו."

באמצעות טכניקה זו, תוכלו ללמוד לנהל את מחשבותיכם בצורה מודעת יותר ולהפחית את ההשפעה השלילית של מחשבות טורדניות על חייכם. זהו כלי עוצמתי המאפשר לכם לקחת שליטה על התודעה, להבין את מקור המחשבות, ולפתוח אפשרות לפרשנויות חדשות.

הסבר נרחב של ד"ר קרוליין לייף על השיטה

דגש חשוב: לא מומלץ לנסות בכוח לשנות את המחשבות, אלא רק העלו אפשרויות אחרות בעדינות. המטרה היא להרחיב את נקודת המבט, לא להילחם במחשבות הקיימות. עם הזמן, תוכלו להתבונן אם גם אצלכם יש שינוי, וגם אם לא, זה בסדר גמור. אנחנו מבצעים מחקר כדי לגלות מה עובד עבור כל אחד מאיתנו.

מדריך פיצול אסוציאציות של ד"ר סטפן מוריץ: טכניקות לניתוק מחשבות לא רצויות.

מדריך פיצול אסוציאציות של ד"ר סטפן מוריץ הוא שיטת טיפול עצמית מבוססת מחקר, שפותחה לטיפול במחשבות אובססיביות ופולשניות ובתסמינים של הפרעה טורדנית כפייתית (OCD). הגישה מתמקדת בפירוק האסוציאציות השליליות החזקות האופייניות להפרעה זו ובהחלפתן באסוציאציות חדשות וחיוביות יותר. השיטה מיועדת בעיקר לאנשים המתמודדים עם מחשבות אובססיביות.

השיטה הוצגה לראשונה ב-2005 על ידי קבוצת מחקר בהובלת פרופ' ד"ר סטפן מוריץ, בעל ניסיון רב בתחום המחקר והטיפול בהפרעה טורדנית כפייתית (OCD). במהלך השנים הקבוצה ערכה מחקרים רבים לאימות היעילות של פיצול אסוציאציות.

פיצול אסוציאציות מיועד לאנשים הסובלים ממחשבות אובססיביות ספציפיות, כגון: דאגה מוגזמת להדביק אחרים, חוסר ודאות לגבי גרימת נזק, כמו פגיעה בהולך רגל, ופחד מגרימת קטסטרופה עקב אי סדר או אי ביצוע פעולה מסוימת.

איך לתרגל ב-60 שניות?

  1. זיהוי המחשבה הטורדנית:
    • שימו לב למחשבה הטורדנית כשהיא עולה במודעות. למשל: "למה אמרתי את זה בישיבת צוות, או זה מגיע לו."
  2. תן שם ותיאור למחשבה:
    • כתבו בקצרה את המחשבה הטורדנית שעלתה. למשל: "חשש ממקום העבודה שלי."
  3. תאר את האסוציאציה הנלווית למחשבה:
    • ציינו את התחושות או התמונות שעולות בראשכם. למשל: "תמונה שיש לי שיחת פיטורים."
  4. תעלו אסוציאציות ניטרליות או חיוביות
    • במקום להמשיך עם אסוציאציה שלילית, פצלו את המחשבה גם לאסוציאציות חיוביות או ניטרליות. למשל, במקום שהאסוציאציה על מה שאמרתם תוביל אוטומטית לשיחה עם המנהל וחיפוש עבודה חדשה, חברו את המחשבה לאסוציאציות חדשות. כך, אחרי שעולה מחשבה על ישיבת צוות, העלו אסוציאציה של "ישיבה עם חברים" ואחר כך "חופשה ביוון" שבה דיברתם עם החברים, וכן הלאה. חיפוש עדין של אסוציאציות חדשות עוזר לשבור את מעגל המחשבות השליליות ללא מאבק ומקשר את אותו מצב לחוויות ניטרליות או חיוביות.
שיטת הבקסטייג' של ד"ר ניקול קיין: כלים להתמודדות מאחורי הקלעים של הנפש.

שיטת הבקסטייג' של ד"ר ניקול קיין היא טכניקה שנועדה לסייע ללמוד איך לנהל את עוצמת המחשבות הטורדניות על ידי הזזתן באופן מכוון במרחב המנטלי שלנו. מטרתה היא להפחית את ההשפעה הפולשנית של המחשבות הללו.

התהליך מתחיל בזיהוי המחשבות הטורדניות – מחשבות חזרתיות ובלתי רצויות שיכולות להפריע לשגרת היום-יום ולהופיע כחרדות, דאגות, או אפילו התלבטות קטנה שחוזרת בראש ולא ניתן להתפטר ממנה. התרגיל מתחיל בכך שאנו חושבים באופן מכוון על מחשבה מסוימת וממקמים אותה בקדמת המוח. לאחר מכן, אנו מזיזים את המחשבה באופן מודע – תחילה מקרבים אותה, ואז מרחיקים, מזיזים מצד לצד, ולבסוף שולחים אותה "מאחורי הקלעים" (מאחורי הראש) כדי להפחית את נוכחותה. בין הזזה להזזה, אנו שואלים את עצמנו איפה ומה אנו מרגישים בראש ובגוף.

תרגול קבוע של הזזת מחשבות יכול לעזור לנו ללמוד איך לשלוט במיקום המחשבות במוח ובכך להפחית את השפעתן. השיטה מאפשרת להתמקד ברגע הנוכחי ולהיות "כוכב ההצגה" בחיינו, במקום לאפשר למחשבות טורדניות להשתלט על החוויה שלנו. ד"ר ניקול קיין מדגישה את החשיבות של תרגול מתמיד על מנת לשנות את הכימיה במוח ולהשפיע על הדרך שבה מחשבות מעובדות.

איך לתרגל ב-60 שניות?

  1. בחרו מחשבה טורדנית שברצונכם לעבוד עליה.
  2. חשבו את המחשבה והרגישו אותה בקדמת המוח, באזור המצח.
  3. שימו לב כיצד המחשבה נשמעת או מרגישה כשאתם מזיזים אותה קרוב יותר או רחוק יותר.
  4. הזיזו את המחשבה לצד ימין ותחושו איך זה שונה מהמיקום הקודם.
  5. הזיזו את המחשבה לצד שמאל ושימו לב להבדלים בתחושה.
  6. שלחו את המחשבה "מאחורי הקלעים" (מאחורי הראש) ותרגישו האם יש שינוי בהשפעה.

דוגמה לתרגול מלא:

  1. בחרו מחשבה טורדנית: "אני לא מספיק טוב בעבודה."
  2. חשבו "אני לא מספיק טוב בעבודה" בקדמת המוח והרגישו אותה באזור המצח.
  3. קרבו ורחיקו את המחשבה ושימו לב איך היא נשמעת או מרגישה.
  4. הזיזו לצד ימין והרגישו את השינוי בתחושה.
  5. הזיזו לצד שמאל ושימו לב להבדלים.
  6. שלחו "אני לא מספיק טוב בעבודה" "מאחורי הקלעים" (מאחורי הראש) ותרגישו האם יש שינוי בהשפעה.

באמצעות שיטת הבקסטייג', ניתן ללמוד לנהל את עוצמת המחשבות הטורדניות ולהפחית את השפעתן, וכך להרגיש יותר תחושת שליטה על עוצמת המחשבות שלנו ולהתמקד ברגע הנוכחי במה שאנו רוצים עם יותר שלווה ושקט פנימי.

דרך האמצע: גישה מאוזנת להתמודדות עם מחשבות טורדניות

השיטות שהוצגו במאמר הן כלים יעילים שהוכחו מחקרית להתמודדות עם מחשבות טורדניות. יש לזכור שבשביל שיעזרו הן מצריכות לבוא עם גישה של סבלנות לתהליך, חמלה כלפי עצמנו, והכי חשוב – להגדיר "ניסיון וכוונה" כהצלחה. השינוי לא יקרה בן לילה, כדי לראות תוצאות משמעותיות, נדרשים תרגול עקבי ומחויבות לתהליך. מצד שני, קיצוניות לכיוון ההפוך, כמו "אם פספסתי אז נכשלתי", פוגעת בתהליך לא פחות. זכרו לאמץ את "דרך האמצע". ולכן חשוב לא פחות גם ליהנות ולשמור על גישה חיובית וסבלנות לאורך הדרך.

התחושה החיובית וההצלחה הן המפתח להצלחה בשיטות אלו. לעיתים, במיוחד בתחילת התהליך, המאמץ עלול להרגיש חסר טעם כי התוצאות המשמעותיות לא מופיעות מיד, וזה עלול להוביל לתחושת תסכול ובזבוז זמן. חשוב לזכור שזהו חלק טבעי מהתהליך, ולהזכיר לעצמנו שכל תרגול קטן באמצע היום יעזור לנו עכשיו ובעיקר לשפר את איכות החיים שלנו בהמשך. כמו בהשקיית זרעים, שלוקח זמן לראות פירות, אם כי כאן זה כנראה ייקח פחות זמן. השינוי בבריאות הנפשית שלנו יגיע כתוצאה מההתמדה בתרגול והנכונות להשקיע את הזמן הדרוש

הרצון לחוות תחושת הצלחה אינו שולל את האפשרות שנחווה תחושות כישלון. אלה הן חלק טבעי מההתמודדות עם מחשבות טורדניות. אין צורך לפתח אובססיה להימנע לחלוטין מתחושת כישלון, שכן גם זו קיצוניות נוספת. במקום להתמקד ולהזין את תחושת הכישלון שנחווה, במצבים אלה יש להזכיר ולהעריך את המאמצים וההתקדמות הקטנה שעושים לאורך הדרך. יצירת "יומן הצלחות" בבוקר או בערב, בו נרשום כל ניסיון והתקדמות, גם אם קטנה, יכולה לעזור לשמר גישה חיובית ותחושת הצלחה. שיתוף סביבה אוהדת בניסיונותינו מועיל מאוד בהגברת המוטיבציה ובהתמדה. גישות אלו הן קריטיות להתמדה בהרגל ולבניית חוויה מעצימה של התגברות על אתגרים, המקדמת אותנו לעבר חיים מאוזנים ושלווים יותר.

מאמרים קשורים

שפרו את הרווחה הנפשית שלכם ב-1% כל יום.

הצטרפו לקהילה שלנו בוואטסאפ שלנו וקבלו המלצות לסדנאות, תרגילים קצרים וקלים להפחתת מחשבות טורדניות, וטיפים לשיפור השלווה הנפשית.

שפרו את הרווחה הנפשית שלכם ב-1% כל יום.

הצטרפו לקהילה שלנו בוואטסאפ שלנו וקבלו המלצות לסדנאות, תרגילים קצרים וקלים להפחתת מחשבות טורדניות, וטיפים לשיפור השלווה הנפשית.

הקטגוריות המובילות